amt-metriks_random_01.jpg
O Nama | Prodajni program | ZIPLOCK | Zastupništva | Reference | Kontakt | Akcija | WEBSHOP

Mjerni uređaji - mjerna tehnika

Messtechnik, Measuring instruments

 

 

 

Anemometri

Mjerač debljine laka

Mjerači vlage u materijalu

Brojači čestica

Mjerač debljine stijenke

Mjerači vlage za drvo

Brojači frekvencije

Mjerači boje

Mjerači vodljivosti

Digitalni multimetri

Mjerači buke

Multimetri

Digitalni šubleri

Mjerači debljine materijala

Osciloskopi

Endoskopi

Mjerači izolacije

pH-metri

Fotoaparati za velike brzine

Mjerači okretnog momenta

Plinomjeri

Fotometri

Mjerači poroznosti

Pokazatelj redoslijeda faza

Infracrvene kamere

Mjerači protoka gasova

Refraktometri

Infracrveni termometri

Mjerači protoka vode

Stetoskopi

Kranske vage

Mjerači radioaktivnosti

Stroboskopi - tahometri

Laserski metri

Mjerači sjaja

Strujna kliješta

Luksmetri

Mjerači snage

Tragači kablova

Manometri

Mjerači tvrdoće - durometri

Turbidimetri

Mikroskopi

Mjerači uzemljenja

Uređaji za ispitivanje hrane

Miliommetri

Mjerači vlage (relativna)

Vremenske stanice

Termometri

 Datalogeri

 

Više o mjernim uređajima:

 

Analizatori zvuka – Mjerači buke

 

Mjerna tehnika za analizu zvuka i mjerenje buke za profesionalnu namjenu u pogonu, laboratorijama i školama. Između ostalih nudimo Vam mjerač zvuka PCE-322A sa internim data-logerom, PC-software i produžnim kablom za mikrofon. Pogodan je za mjerenje buke/zvuka u industriji, zdravstvu, sigurnosti... Posjeduje interni spremnik podataka (32.000 mjernih vrijednosti)

U ponudi imamo i dozimetre, stacionarne mjerače, kombinavane mjerače (osim buke imaju i interne senzore za vlagu, temperaturu, zvuk, svjetlo),  integrirajući mjerač zvuka za zaštitu na radu...

Za sve mjerne urđaje stoje na raspolaganju akustički kalibratori za samostalnu kalibraciju ili ISO-certifikati (opcionalno).

 

Brojači čestica ( mjerači prašine )

 

U našoj ponudi imamo tri različite vrste mjerača prašine. Brojači čestica se sve više koriste ne samo za mjerenje na terenu nego prije svega u tvorničkim postrojenjima i uredima za mjerenje broja čestica u zraku kojeg udišu radnici. Brojači čestica se primjenjuju također i u razvoju, istraživanju ili u kliničkim prostorijama. Uređaji iz serije MetOne usisavaju određenu količinu zraka i broje količinu čestica. Uređaj MicroDust je Realtime-Analizator sa spremnikom podataka i software-om za prijenos podataka na PC.

Svi uređaji isporučuju se kalibrisani uključujući kalibracijski certifikat.

 

Mjerači frekvencije ( brojila frekvencije )

 

U ponudi imamo dva uređaja i to jedan mobilni i jedan laboratorijski (stolni). I jedan i drugi uređaj su visoke kvalitete i odgovaraju sigurnosnim normama IEC-1010-1, CAT II, te su pogodni za tačno mjerenje frekvencije i periode.

 

Endoskopi

 

Endoskopi Vam omogućavaju pogled u unutrašnjost motora i postrojenja... Endoskopi su idealan alat za održavanje i servisiranje. Pomoću fleksibilnih optičkih kablova i izvrsne optike možete endoskopima pravovremeno prepoznati istrošena mjesta i problematične dijelove i tako na vrijeme poduzeti potrebne mjere, bez demontaže objekata.

 

Fotometri (monoparametri i multiparametri)

 

Fotometri i kolorimetri služe za mjerenje mnogih parametara (monoparametri) vode u industriji, laboratorijama, na terenu, u vrtlarstvu, okolišu... U ponudi imamo uređaje za mjerenje hlora/klora, nitrata, kisika u vodi ili otpadnim vodama, mjerače za tvrdoću vode... U ponudi imamo i fotometre i kolorimetre za mjerenje mnogih parametara (multiparametri). Izdvajamo sljedeće: Fotometar za uzgoj ribe, fotometar za bazene, fotometar za industriju (za mjerenje do 36 veličina)

 

Mjerači sjaja

 

Digitalni mjerači sjaja visoke tačnosti nalaze se u našoj ponudi. Boja i sjaj su važni parametri kod određivanja karakteristika materijala ili dijelova. Mjerači sjaja odlikuju se jednostavnošću rukovanja, kompaktni su i imaju robusno kućište. Glasimetri su pogodni za korištenje na terenu i u pogonu na svim glatkim površinama(npr kamen, drvo, laminat, linoleum itd)

 

Infracrvene kamere

 

Infracrvene kamere su praktične kako na terenu (inspekcija postrojenja i motora kao i preventivni pregledi) tako i u zatvorenom prostoru. Nije potrebna posebna edukacija da biste mogli snimati termografske slike. Pored održavanja i servisiranja strojeva i postrojenja kamera se koristi u skoro svim područjima industrije i važan je alat u ruci servisera, građevinskih stručnjaka, arhitekata i inspektora. Isto tako pomaže u razvoju i istraživanju pri kontroli termičkih svojstava proizvoda i komponenata.

 

Infracrveni termometri

 

Infracrveni termometri kao beskontaktni uređaji za mjerenje temperature u našoj ponudi. Prenosivi infracrveni termometri sadrže lasersku zraku za bolju orijentaciju i viziranje mjernog objekta. Beskontaktno mjerenje temperature koristi se tamo gdje je potrebno brzo i tačno izmjeriti temperaturu kao i kod pokretnih objekata te objekata pod naponom i teško dostupnih mjesta. Termometri mjere površinsku temperaturu slijedeće vidljive površine, dakle ne kroz npr. staklo. Neki modeli posjeduju nepromjenjiv faktor emisije (epsilon faktor), dok je kod drugih ovaj faktor podesiv u ovisnosti o materijalu mjernog objekta (papir, drvo, metal...). Ako želite mjeriti visokopolirane metalne površine, kao npr. cilindrične površine, ovi uređaji se mogu koristiti samo za nadgledanje trenda temperature. Mjerenje apsolutne temperature ovakvih površina pomoću infracrvenih termometera nije moguće. U ponudi imamo infracrvene termometre namjenjene mjerenju površinske i unutrašnje temperature kod prehrambenih proizvoda (HACCP), IC termometre za podučavanje, hobi, za mjerenje većih temperatura, sa internom memorijom, sa štampačem, za kontinuirano mjerenje temperature...

 

Ispitivači za mreže (tragači kablova)

 

Mjerna tehnika za mreže u pogonu, računskom centru i laboratoriju. Kao primjer navodimo tragač kablova CableTracker koji služi za identifikaciju mreže i porta (prepoznavanje kablova). Pomoću tona za raspoznavanje CableTracker detektira aktivne LAN-veze. Ovaj uređaj također sadrži ID-Port funkciju i prepoznaje "Switches and Hubs" u aktivnim mrežama.Pinger-IP-Tester koristi se za instalaciju i održavanje Local Area Netzworks (LAN) mreža. Ping-funkcija na uređaju omogućava ispitivanje veze, test integriteta poslanih i primljenih podataka kao i mjerenje kapaciteta i opterećenja mreže i tačno prepoznavanje dvostrukih IP-adresa.Ovdje se također nalazi mjerna tehnika za utvrđivanje stanja mreže,za utvrđivanje IP-adresa i prekida u svjetlovodnim kablovima.

 

Kolorimetar / Mjerač boje

 

Mjerači  boje koriste modernu i vrlo preciznu mikroprosecnu tehnologiju i rade prema spektralnom postupku. Definisani izvor svjetla osvjetljava uzorak a reflektirano svjetlo sa površine mjeri se spektralno i prikazuje se na display-u mjerača boje ili direktno na PC-zaslonu. Ovim uređajem moguće je mjerenje svjetlećih površina kao npr. LCD-monitora. Mjerne vrijednosti se prikazuju digitalno na mjernom uređaju. Sa opcionalnim softwareom moguć je prijenos podataka na PC te njihova naknadna analiza. Polje primjene je jako rašireno. Koristi se za objektivnu kontrolu kvalitete boja u proizvodnji (kvota otpada se reducira), kod mjerenja boja / pri određivanju mjesta boje i broja boje kod ulaznog testiranja za QM-sustave prema DIN EN ISO 9000, za kontrolu pomaka boje uzoraka prema standardu kao i apsolutnom mjerenju mjesta boje.

 

Laserski metri

 

Laserski metri za mjerenje (beskontaktno) udaljenosti pomoću lasera. Laserski metri mjere vrlo precizno distancu do vidljive laserske točke. Ove uređaje koriste inženjeri u industriji,  građevinarstvu, kao i svi stolari... itd.).
Uređaji su jednostavni za posluživanje i omogućavaju da sami izmjerite udaljenosti, pohranite podatke i izračunate površinu, volumen ili visinu objekata. U ponudi su također industrijski laserski metri za fiksnu ugradnju.

 

Laserski mjerači u građevinarstvu (rotirajući laseri)

Rotacijski laseri u tri varijante na raspolaganju. Jedan od njih je QL-40, uređaj za praktičara za unutrašnju gradnju, npr. za niveliranje spuštenih stropova. Rotacijski laser QL-100 je osnovni model za profesionalce i građevinarstvu (za unutrašnju i vanjsku upotrebu). Uz veliki domet, automatski rad i samonivelirajuće funkcije uređaj ima u opciji daljinski upravljač za komfortabilno vođenje. Nivelir QL-200 je optimalan uređaj za visokogradnju i unutrašnju upotrebu. Jaka laserska zraka jasno vidljiva i na većim udaljenostima te veći domet odlike su ovog uređaja.
Za rotacijske lasere stoji na raspolaganju široki asortiman pribora (detektor, daljinski upravljač, stativ, laserske naočale, reflektirajuće ploće, montažni pribor). 

 

LCR-Metri

 

LCR-Mjerači služe za mjerenje označnih podataka električnih veličina kao što su induktivitet, kapacitet i otpor. Uređaji ispunjavaju sve uslove normi za sigurnost prema IEC-1010-1 i CAT II. LCR-mjerači posjeduju opsežan pribor. Opcionalno isporučujemo specijalni pribor kao npr. 4-polne ispitne kleme, software, ispitna ticala i sonde... (ovisno o modelu). LCR-mjerači koriste se uglavnom u proizvodnji elektrotehničkih komponenti ali i za edukaciju i demonstriranje.

 

Luxmetri

 

Luksometri ili mjerači rasvjete za tačno mjerenje u Lux ili Footcandle nalaze se u našoj ponudi. Jedan model sadrži interni spremnik podataka. Ovaj uređaj omogućava mjerenje jakosti rasvjete uz istovremeno pohranjivanje mjernih vrijednosti. Kasnije se ove vrijednosti mogu prenijeti na PC i analizirati.
Druga verzija uređaja tip LXT služi za kontinuirano mjerenje tj. stalno nadgledanje. Ovaj sistem se sastoji od senzora, transmitera i digitalnog pokazivača (uklj. analogni izlaz,  granične i alarmne releje). 
Upotreba luksometara zauzima u svim područjima svakodnevnog života sve veću važnost. Velika tema je: rasvjeta na radnom mjestu. Proizvodi u trgovinama moraju biti osvjetljeni propisanom veličinom Luxa, da bi se mušteriji ponudio najbolji optički utisak. To je jedna od mnogih namjena za luksometre. Rukovanje i mjerenje rasvjete pomoću luksometara ne traži posebno podučavanje.

 

Manometri (digitalni)

 

Ovdje ćete naći nekoliko digitalnih manometara za mjerenje pritiska, podpritiska ili diferencijskog pritiska (delta p). Ponuda sadrži razne manometre za zrak i tekućine. Procesorski vođeni digitalni manometri nude vrlo visoku rezoluciju, djelimično i do 0,1 millibara. Mobilni uređaji prikazuju i do 11 mjernih veličina (jedinica), među ostalim PSI, mbar, cm vodenog stupca, mm vodenog stupca, Torr, Pascal itd. Broj raspoloživih mjernih područja je velik: za svaku primjenu naći ćete optimalan digitalni manometar. Nudimo Vam manometre za mjerenje pritiska, vakuma i diferencijskog pritiska te naravno uređaje sa internim spremnikom podataka i RS-232-sučeljem. Tako možete udobno na terenu izmjeriti pritisak na mašinama i postrojenjima te kasnije na PC-u analizirati ispisati i arhivirati. Svi uređaji su kalibrisani u proizvodnji i po želji mogu biti isporučeni sa EN ISO-certifikatom (opcionalno).

 

Miliommetri (digitalni)

Miliommetar u nepromočivom kućištu omogućava mjerenje otpora od 100 ±Ω do 2000 Ω. Prikaz vrijednosti slijedi na velikom LCD-zaslonu.

Namjene su višestruke:
     - Mjerenje otpora na svitcima elektromotora, generatora, transformatora, sklopovima,        prekidačima, relejima
     - Mjerenje vezne energije u rudnicima, avionima, pružnim sistemima, brodovima
     - Ispitivanje provodljivosti na prstenastim sistemma (Ringbus) u kućanstvu i industriji
     - Ispitivanje elemenata nadzemnih vodova, spojnica i kontakata
  

Ručni tahometri

 

Mjeračima broja okretaja  npr. ručnim tahometrom TRM 1501 možete udobno mjeriti brzinu i broj okretaja i pomoću RS-232-sučelja prenijeti mjerne podatke na PC. Digitalni tahometri pogodni su za upotrebu u preventivnim pregledima i održavanju strojeva i postrojenja. 
Uređaji omogučavaju kontaktno i/ili beskontaktno mjerenje brzine i okretaja. Beskontaktno se mjeri pomoću isporučenih reflektirajućih naljepnica. 
Neki modeli imaju lasersku zraku za tačno viziranje mjerne tačke.
Za fiksnu intalaciju na strojeve i postrojenja u industriji i istraživanju pogodan je model PAX I. Ovaj uređaj sadrži digitalni prikaz,  digitalni i analogni izlaz, razne opcionalne karte i može biti isporučen sa optičkim senzorima, laserskim senzorima ili mehaničkim mjernim kotačima.

 

Mjerači debljine


U našoj ponudi možete naći različite mjerače debljine za metale, sintetiku, drvo, papir, stijenke... Precizni mjerači debljine su isporučivi u analognoj ili digitalnoj verziji. Mobilni mjerači debljine su jednostavni za rukovanje i nude korisniku mogućnost mjerenja na terenu uz visoku preciznost. Uređaji su korisni za terenske radnike i stručnjake za reklamacije te pomažu kupcu i proizvođaču mogućnost tačnog utvrđivanja stvarnog stanja.
Mjerači debljine sloja za mjerenje debljine laka, boje i dr. nalaze se takođe u našoj ponudi. Mjerni princip ovih uređaja je  magnetsko-induktivni ili vrtložna struja. Mjerači debljine sloja mjere na površini raznih vrsta metala (željezo, čelik ili nemagnetičnim metalima i legurama) dok model "PT200" mjeri na nemetalnim substratima kao drvo, sintetika, GFK, beton... Mjerači debljine sloja pogodni su za korištenje pri kontroli kvalitete kod eloksiranja, pocinčavanja, galvaniziranja, kod ispitivanja materijala u proizvodnji, ulaznoj i izlaznoj kontroli kao i za mjerenje sloja boje/ laka npr. u području automobilizma. Za mjerenje debljine boje na automobilima najtraženiji su uređaji tipa D3:
      
      - F-Modeli za mjerenje laka, boje, sintetike i sl. na čeliku i željezu
      - N-Modeli za mjerenje laka i sintetike na nemagnetičnim metalima (npr.
            aluminiju)  
      - FN- Modeli  su kombinovani uređaji za mjerenje na magnetnim i
              nemagnetnim podlogama  
      - PT200-Modeli za mjerenje debljine laka na betonu, sintetiki ili drvu
      - 296-Modeli za mjerenje vlažnih slojeva

 

Mjerač debljine materijala

Mjerači debljine materijala mjere ultrazvukom debljinu materijala ili stijenki od metala, sintetike i stakla. Naša ponuda sadrži nekoliko uređaja za različite namjene. Tako npr. specijalni mjerač sa ispitnom sondom za radne temperature do 300 °C.
Uređaji su pogodni za mjerenje stijenki parnih cijevi ali i svih drugih cijevi pod pritiskom. Da bi se omogućio dobar prijenos ultrazvučnih valova i time povećala tačnost uređaja potrebno je između sonde i ispitnog objekta nanijeti malo gela. Nakon toga se odabire brzina ultrazvuka i uređaj će pokazati debljinu materijala.

 

Mjerači diferencijalnog pritiska

Nudimo Vam i mjerače diferencijalnog pritiska u obliku digitalnih manometara naći. Ovi uređaji su pogodni za mjerenje diferencijalnog pritiska plinova i tekućina u industriji, medicinskoj tehnici i klimatizaciji. Ovi digitalni uređaji sadrže sva obilježja modernih mjerača diferencijalnog pritiska:  Min/Max spremnik podataka, Data Hold funkcija, pozadinsko osvjetljenje zaslona, dataloger (spremnik podataka)... ,prijenos podataka na PC i odgovarajući software.
Ovi manometri sadrže različita mjerna područja (0 ... 400 bara) i pogodna su za mjerenje u plinu ili tekućinama. Napominjemo da uređaji mogu biti korišteni za tekućine kao što su voda, ulja, emulzije..., ali ne za kiseline i lužine.

 

Mjerači fluorida

Za tačno mjerenje količine fluorida u vodi nudimo dva uređaja. Jedan za nisko a drugi za visoko mjerno područje fluorida.
Fluoridiranje (pitka voda, tablete, zubne paste, sol) nije samo rezultat medicinskog istraživanja nego i interesnih zajednica mnogih grana industrije. Prije svega industrija šećera, koja je tražila sredstvo za zaštitu zubi od karijesa bez smanjenja konzumacije šećera. Drugi interesenti su proizvođači fluora. Previsoki sadržaj fluorida ima upravo suprotan rezultat i nosi oštećenja sa sobom. Time je utvrđivanje količine fluorida neizbježno.

Info fluorid:
Fluorid služi stabilnosti kostiju i tvrdoći zubne cakline. Fluorid se pojavljuje u vodama koje su bile u dodiru sa mineralima koji u sebi imaju fluorid. Previsoka doza fluorida može naročito kod djece dovesti do promjene kostiju i pojavu zubnih fleka. Granična vrijednost za fluorid iznosi 1,5 mg/l (pitke vode).

 

Mjerači hrapavosti

 

Mjerači hrapavosti služe za brzo mjerenje dubine hrapavosti na površini objekta. Uređaji pokazuju kako prosječnu dubinu hrapavosti Rz tako i srednju vrijednost hrapavosti Ra. Jednostavno rukovanje uređajem omogućava brzo ispitivanje površine objekta. Mjerač hrapavosti skenira površinu unutar par sekundi i pokazuje  hrapavost direktno u Ra ili Rz. Ovi uređaji se isporučuju kompletno sa test pločom, zaštitnom kapom za tipku, akumulatorom, punjačem u kovčegu. Za mjerenje hrapavosti na površini objekata relevantne su slijedeće norme: DIN 4762, DIN 4768, DIN 4771, DIN 4775, dostižna hrapavost površine opisana je u DIN 4766-1.

 

Mjerači izolacije

 

Mjerači izolacije kao mobilni, praktični instrumenti za ispitivanje otpora izolacije, istosmjenih i izmjeničnih napona i ispitivanje provodljivosti. Mjerenje izolacije sprovodi se pri različitim ispitnim naponima, počevši sa 100 V pa do 1000V. Mjerenje slijedi prema normi DIN VDE 0413 dio 1. Uređaje isporučujemo zajedno sa  ispitnim vodičima, klemama, baterijama i torbicom za nošenje.
Mjerači izolacije mogu biti isporučeni sa  DIN EN ISO - kalibracijskim certifikatima (opcionalno)

 

Mjerač kisika u vodi

 

Mjerači za mjerenje količine kisika u vodi naći ćete u našoj ponudi kao npr. mjerači u nepromočivoj verziji, sa internim spremnikom podataka i sučeljem ili klasična laboratorijska izvedba. Najveći dio ponude sastoji se od prenosivih ručnih uređaja. Kalibracija mjerača kisika može biti nepravljena manuelno u dvije tačke ili automatski.

 

Mjerač količine soli

Uređaje za mjerenje količine soli u tekućinama naći ćete u našoj ponudi. Na raspolaganju stoje dvije metode od kojih je jedna direktna pomoću refraktometara ili indirektna metoda pomoću mjerača vodljivosti. Uređaji su pogodni za mjerenje u vodenastim otopinama ili medijima u obliku paste. Za morsku vodu ili otopine visoke količine soli preporučamo korištenje refraktometara. Kod indirektne metode dobit ćete vodljivost, koja raste proporcionalno sa količinom soli.

 

Mjerači kvalitete vode

 

Mjerna tehnika za ispitivanje kvalitete vode za profesionalce u pogonu, na terenu, u laboratoriji i školama. Kao primjer navodimo Multi-parameterski Fotometar C-216 za analizu vode u bazenima ili kupkama. Savjesna i redovna kontrola vode u bazenskoj vodi je neminovna. Tako možete ovim uređajem jednostavno i točno provjeriti kritične parametre u vodi kao n.pr.  pH-vrijedost, slobodni i ukupni klor, cijanid i tvrdoća vode. U tu svrhu dovoljno je da odaberete mjernu jedinicu na displayu uređaja, stavite odgovarajuću kivetu sa uzorkom vode i reagensom u uređaj i očitate izmjerenu vrijednost na displayu.

 

Mjerač ozona

Uređaje za mjerenje količine ozona u zraku ili vodi naći ćete u našoj ponudi. Mjerači ozona koriste se uglavnom za mjerenje u zaštiti okoliša ali i industrijskim procesima. Mjerači ozona u vodi su važni kod procesa dezinfekcije u pripremi vode ili kod recikliranja. Rukovanje uređajima je jednostavno.

 

Mjerači plina / plinomjeri

 

Profesionalni mjerači plina za sakodnevnu upotrebu u pogonu naći ćete u našem programu. Uređaji slijede aktuelne odredbe i smjernice za samosigurnost u Ex-području i koriste se uglavnom za detekciju i mjerenje metana, sumporovog vodika, ugljičnog monoksida i kisika (moguće 50 drugih vrsta plina).
Funkcija autokalibracije omogućava jednostavnu kalibraciju mjerača plina. Neki modeli sadrže spremnik podataka za pohranjivanje i prijenos mjernih vrijednosti na PC.
Dodatni pribor sadrži manualni aspirator - set pumpi. Ovim alatom možete pomoću 2m dugog crijeva usisati plinove iz naslaga materijala u mjerače plina i tako izvržiti mjerenje bez približavanja izvoru plina tj. izvržiti mjerenje koncentracije plina u nedostupnim prostorima.

 

Mjerač ozona

Uređaje za mjerenje količine ozona u zraku ili vodi naći ćete u našoj ponudi. Mjerači ozona koriste se uglavnom za mjerenje u zaštiti okoliša ali i industrijskim procesima. Mjerači ozona u vodi su važni kod procesa dezinfekcije u pripremi vode ili kod recikliranja. Rukovanje uređajima je jednostavno.

 

Mjerači radioaktivnosti

 

Nudimo Vam četiri različita mjerača radioaktivnosti. Zašto je mjerenje radioaktivnosti tako važno i  kako analizirati izmjerene vrijednosti?
Npr. gama-zračenje: prirodno doza gama-zračenja kreće se između ca. 0,03 ± 0,3 nSv/ h (Mikro-Sievert/ sat). Ovo normalno osciliranje uzrokovano je različitim sadržajem prirodnih radioaktivnih tvari u zemlji, npr. urana, kalija, itd. Kosmičko zračenje treba također pridodati ovom prirodnom zračenju. Zbog toga je na vrhu alpskih planina (cca. 3500 metara)  prosječna veličina zračenja ca. 110 nSv/ h (inače ca. 50 - 60 nSv/ h) jer je tamo zaštitni omotač  protiv kosmičkog zračenja manji nego u nizinskim područjima.  
Mjerači radioaktivnosti primjenjuju se npr. u zaštiti okoliša, u građevinarstvu, u medicinskoj tehnici, u edukaciji i školstvu, u geologiji, kod transporta materijala, kod uklanjanja otpada i istraživanju.

 

Mjerač razine signala

 

Dva mjerača signala za postavljanje, optimiranje tj. usmjeravanje satelitskih i kabelskih TV-prijemnih sistema. Uređaji sa robusnim metalnim kućištem pogodni su za upotrebu i na terenu. LCD-zaslon sa pozadinskim osvjetljenjem i analognim grafičkim prikazom olakšava očitavanje različitih mjernih veličina, kao frekvencija, razina signala i mjernih jedinica. Jakost signala nadgleda se akustično. Uređaji sadrže internu memoriju za 99 kanala.

 

Mjerač količine iona

 

Mjerače vodljivosti, normalne i nepromočive izvedbe, naći ćete u našoj ponudi. Možete odabrati između uređaja za mjerenje u otpadnim vodama ili čistoj vodi kao i mjerača količine iona.

Mjerači vodljivosti prikazuju električnu vodljivost uglavnom u µS/cm. Često se u praksi koristi i jedinice mg/l (direktno očitavanje količine razlučenih tvari). Relacija je slijedeća: 2 µS/cm = 1ppm (parts per million) = 1 mg/l.

Mjerači vodljivosti imaju manualnu ili automatsku kompenzaciju temperature.

 

Mjerači snage

Tehnika za mjerenje sile za profesionalce u pogonu i laboratoriju. U ponudi imamo npr mjerač sile PCE-FM1000 sa velikim mjernim područjem, externom mjernom ćelijom, sučeljem i softwareom za prijenos podataka. Mjerači sile su idealni za upotrebu u kontroli kvalitete i ispitivanju materijala. Mjerno područje počinje kod 10N i  završava kod 200.000 N (na upit i iznad toga). Neki modeli mjerača sile sadrže montažnu opremu za ispitne stalke. Ovaj stalak nudi optimalno rješenje za mnoge mjerne zadatke. U ponudi stoje mjerači sile sa internom mjernom ćelijom i sa eksternom mjernom ćelijom. Rezolucija je, ovisno o modelu, od 0,001 N ... 0,1 N.

 

Mjerač snage lasera

Mjerač snage lasera prima laserske zrake preko senzora i mjeri snagu. Za mjerenje se mogu odabrati različita valna i mjerna područja na uređaju. Mjerenje snage lasera na izlazu optičkog kabela mjeri se vrlo jednostavno, potrebno ja samo staviti optičko vlakno u uređaj.

Ovim uređajem se mogu ispitati skoro svi laserski izvori sa tačnošću od <± 5 % .

 

Mjerači temperature

 

Uređaji za mjerenje temperature u pogonu i laboratorijima. Ovdje ćete naći tehniku za kontaktno i /ili beskontaktno mjerenje temperature. Npr infracrveni mjerač temperature PCE-880 je lagani termometar sa jednostavnim rukovanjem i crvenom zrakom za tačno ciljanje mjernog objekta. Infracrveni termometar je pogodan za mjerenje u  industriji i obrtu za održavanje i servis, npr u području  grijanja, zračenja, klimatizacije, auto-servisa, za kontrolu elekričnih postrojenja i sklopnih ormara. Drugi primjer kojega navodimo je termometar za prehrambene artikle DualtempPro. Mali, lagan i vrlo jednostavan za rukovanje. Ovaj infracrveni termometar je izrađen prema HACCP-standardu. Tako je na tržištu DualtempPro poznat i kao HACCP-termometar. Uređaji se isporučuju kalibrisani. Skoro svi uređaji mogu biti rekalibrisani i opremljeni sa ISO-certifikatom (laboratorijska kalibracija i certifikat).

 

Mjerači titranja / Vibrometri

 

Mjerna tehnika za vibracije za profesionalce u pogonu, laboratoriji i školama. Kao primjer navodimo mjerač vibracije VT-2000 koji se najviše primjenjuje za preventivno održavanje proizvodnih linija i strojeva.Uređaj služi za brzo mjerenje neuravnoteženosti rotirajućih dijelova kao i stanja ležajeva i prijenosnika. Ali vrlo često se koristi i za ispitivanje stanja malih elektromotora. U slijedeću grupu pripada tester vibracije PCE-VT2600. Ovaj ispitivač služi uglavnom za preventivno nadgledanje postrojenja. Kod nas ćete naći uređaje za mjerenje vibracije, pulsiranja i titraja.

 

Mjerači tvrdoće

 

Mjerači tvrdoće služe za brzo mjerenje tvrdoće na površini. Ovi uređaji su ovisno o izvedbi predviđeni za mjerenje tvrdoće metala, sintetike, gume, tekstila. Tvdoća se prikazuje direktno u Rockwell B, Rockwell C, Vickers HV, Brinell HB, Shore HS, Leeb HL ili u jedinicama za tvrdoću pema DIN ISO. Uređaji su pogodni za upotrebu u proizvodnji, ispitivanju kvalitete i servisu. Pomoću durometara za metalne materijale može se brzo i jednostavno ispitati tvdoća površine čelika, sivog željeza, alatnog čelika, inoxa, gusa, legura aluminija, mesinga, bronze i bakra. Ostali uređaji služe za mjerenje Shore-tvrdoće kod gume, sintetike ili tekstila.

 

Mjerači udaljenosti
 

Nudimo Vam mjernu tehniku za utvrđivanje udaljenosti, odstojanja, dužine i horizonta. To su npr laserski mjerači udaljenosti, građevinarski laseri, senzori za odstojanje, mjerni kotači. Elektronski laserski mjerači kalkulišu samostalno i izračunavaju površinu i volumen. Najčešća primjena je premjeravanje u industriji, ali prije svega u građevinarstvu i arhitekturi. Laserski metri  kao npr TLM-210 imaju džepni format i robusnu izvedbu. Ovisno od modela laserski metri imaju doseg od 30 do 200 m (kod većih odstojanja od 60 m preporučamo korištenje ciljne ploče). Modeli LRF-serije mjere udaljenosti i do 1096 m. Laseri ovih uređaja ispunjavaju sva svojstva laserske klase II.

 

Mjerni uređaji za okoliš

 

Mjerna tehnika za okoliš za mjerenje na terenu, u pogonu ili laboratoriju. Kod nas možete naći uređaje za mjerenje skoro svih relevantnih veličina za okolinu. Kao primjer navodimo mali džepni anemometar AVM-serije za mjerenje brzine vjetra i temperature. Ovaj anemometar sadrži lagani propeler i precizne ležajeve od safira tako da i mala kretanja zraka i vjetra mogu biti izmjerena. Propeler Ø 25 mm od anoriziranog aluminija može se vrlo jednostavno zamjeniti. Drugi uređaj kojega navodimo je mjerač ozona za brzo mjerenje ozona u vodi. Ovaj uređaj radi prema DPD-metodi i koristi se u laboratoriju ili u industrijskim procesima. Tako je  Mjerač Ozona 1000 nužan pomoćni alat u pripremanju vode, u procesima u području reciklaže i obradi otpada ali i kod ispitivanja vode u bazenima.

 

Mjerači uzemljenja

Uređaji za mjerenje otpora uzemljenja, specifičnog otpora tla naći ćete u našoj ponudi. Mjerači otpora uzemljenja sadrže  timer-funkciju (3 minute), Data-Hold-funkciju i 3 ½-znamenkasti LCD-zaslon te područja za mjerenje otpora od 20, 200 i 2000 Ohm sa rezolucijom 10 / 100mΩ / 1Ω.

Mjerni uređaj PKT-2630 je mali multitalenat. Razlikovanje između vodiča uzemljenja, faze i neutralnog vodiča nikada nije bila jednostavnija. Neispravne priključke, zastarjela ožičenja ili neispravan vodič uzemljenja mogu biti pronađeni vrlo brzo.

 

Mjerači vlage - Vlagomjeri (relativna vlaga)

 

Mjerači vlage za relativnu vlagu zraka ili kombinovani Termo-Higrometri (mjerenje temperature i vlage u jednom uređaju) naći ćete u našoj ponudi. Mjerači vlage za svojstva zraka ili okoliša imaju sve veće značenje. Često je potrebno u javnim zgradama, uredima ili u industrijskoj tehnologiji održati određene  količine vlage prema odredbama normi.

 

Mjerači apsolutne vlage


Uređaji za mjerenje apsolutne vlage raznih materijala naći ćete u našoj ponudi. Rukovanje mjeračima vlage je vrlo jednostavno. U kratkom vremenu možete izmjeriti apsolutnu vlagu npr drva, građevinskih materijala, plodova (žitarice, kafa) ili  papira, tkanine, pamuka. Na uređaje možete priključiti razne sonde za odgovarajuću vrstu materijala. Za većinu materijala su u uređajima pohranjene baždarne krivulje (karakteristična krivulja materijala). Potrebno je samo odabrati određenu krivulju za materijal kojega želite ispitati i već možete mjeriti i na uređaju očitati apsolutnu vlagu objekta. Za materijale za koje nije pohranjena krivulja možete sami pohraniti specifičnu krivulju (model FMD).  Za to se moraju napraviti korelacijski testovi u ormaru za sušenje.

 

Mjerač vodljivosti

 

Mjerače vodljivosti, normalne i nepromočive izvedbe, naći ćete u našoj ponudi. Možete odabrati između uređaja za mjerenje u otpadnim vodama ili čistoj vodi kao i mjerača količine iona.

Mjerači vodljivosti prikazuju električnu vodljivost uglavnom u µS/cm. Često se u praksi koristi i jedinice mg/l (direktno očitavanje količine razlučenih tvari). Relacija je slijedeća: 2 µS/cm = 1ppm (parts per million) = 1 mg/l.

Mjerači vodljivosti imaju manualnu ili automatsku kompenzaciju temperature.

 

Mjerači klime

 

Veliki broj različitih uređaja za mjerenje klimatskih veličina naći ćete u našoj ponudi. Uređaji za mjerenje vlage, temperature, brzine vjetra, pritiska... su pogodni za upotrebu kako u zatvorenom prostoru tako i na terenu. Nudimo: mobilne uređaje za klimu, stolne uređaje, pretvarače za industrijsku upotrebu ili klimatske stanice.
Mnogi uređaji za klimu sadrže takođe automatski izračunavanje tačke rosišta ili funkcije za prikupljanje podataka i analizu na PC-u.
Klimatski uslovi u industrijskim procesima, u laboratorijama, u skladištima, ali naravno i u  privatnom području, npr kod kupnje kuće (vanjska klima/ unutrašnja klima / vlaga zidova), igraju veliku ulogu. Zato je potrebno za ispitivanje i donošenje odluke koristiti uređaje za mjerenje klimatskih uslova.

 

Mjerači za zaštitne mjere / VDE-testeri 

 

VDE-testere za ispunjenje normi  VDE 0701 / 0702 i 0751 naći ćete u našoj ponudi. Uvođenjem norme 0701/ 0702/ 0751 moraju se kod proizvodnje ili promjene na električnim uređajima zaštitne klase I, II i III zbog zaštite korisnika izvršiti razna mjerenja. Naši VDE-testeri mjere npr otpor zaštitnog vodiča, otpor izolacije, beznaponsko stanje i odvodna struja. 
VDE-testeri sadrže sve mjerne karakteristike koje su potrebne za ispunjenje određenih normi.

 

Mjerači zračenja

 

Uređaji za mjerenje UV-zračenja, osvjetljenja, EMF-magnetskih polja, zračenja sunca ili radioaktivnog zračenja možete naći u našoj ponudi. Specijalno mjerači elektro-smoga, praktični mjerači solarnog zračenja i naravno luxometri nalaze svoju primjenu zbog sve većih štetnih utjecaja na okoliš. Koristite i Vi mjerače zračenja za pronalaženje opterećenja u vašoj neposrednoj okolini ili na radnom mjestu (npr kroz transformatore, odašiljače, visokonaponske dalekovode, elektro-uređaje...). I u industriji, istraživanju i razvoju se sve više koriste mjerači zračenja. Za mjerne uređaje na raspolaganju su pribor i ISO 900 certifikati.

 

Mjerna kliješta (digitalna)

 

Mjerna kliješta su idealni uređaji za mjerenje struje u AC i DC-području a naročito kod primjene u održavanju i nadgledanju. Naš program je višestran: strujna kliješta, kliješta za odvodne struje, kliješta za mjerenje učinske struje i snage, multimetarska kliješta, ... Digitalna strujna kliješta sadrže osim toga mogućnost mjerenja mnogih drugih parametara kao kapacitet, učinak, otpor, provodljivost...

 

Multimetri

 

Digitalni multimetri za mjerenje električnih veličina u raznim područjima elektrotehnike i elektronike u našoj ponudi. Svi  multimetri imaju vrlo pregledan display i sadrže korisnički orijentisano poslužno polje. Digitalni multimetri se koriste uglavnom u školama, industriji i obrtu.
Ovdje ćete naći modele sa manualnim ili automatskim odabirom područja, sa i bez RS 232 - sučelja za prijenos podataka na PC. Isporuka sadrži mjerne vezice a neki uređaji imaju i temperaturni osjetnik tip K u svom standardnom priboru.  Digitalni multimetri mogu biti isporučeni i sa ISO-certifikatom (opcionalno). 

 

Osciloskopi

 

Osciloskopi služe kako praktičaru na terenu tako i istraživačima u laboratoriju za analizu. Osciloskopi su podijeljeni u nekoiko grupa: 60, 100, 150 i 250 MHz-područja, analogni i digitalni uređaji, kao osciloskopi sa realnim vremenom prikaza i osciloskopi sa memorijom. Pri tome možete birati između dvokanalnih i četverokanalnih osciloskopa sa  monokrom zaslonom ili u boji. Za neke modele stoji na raspolaganju (opcionalno) software za ispis podataka sa zaslona i prijenos podataka na PC. Svi ponuđeni osciloskopi posjeduju stabilan ekran i ispunjavaju sigurnosne norme IEC1010- 1/CATII. Isporuka uređaja je sa uključenim  ticalima, rezervnim osiguračima, kablom za napajanje i uputstvom.

 

pH-Metar 

 

pH-Metre za laboratorije, industriju i akvarije naći ćete u našoj ponudi.
Ovi uređaji pokrivaju kompletno područje mjerenja pH-vrijednosti. 
 Za sve uređaje nudimo kalibracijske otopine i elektrode kao i ISO 9000 certifikate. 

Refraktometri

 

Ovdje ćete naći refraktometre za mjerenje substanci suhih tvari i omjera mješavine. Refraktometri za mjerna područja: 0-10, 0-18 ... 45-82 % Brix ili stupnjeva Oechsle za npr vinare za ocjenu vina ili za primjenu u kontroli prehrambenih proizvoda. Digitalni uređaj, refraktometar DRC-200, služi za ispitivanje urina. Ovi uređaji se mogu koristiti i za analizu  koncentracije u sredstvima za hlađenje,  škroba i dr. Refraktometri kao precizni optički mjerni uređaji pripadaju opremi svakog praktičara.

 

Rotirajući laseri

Rotacijski laseri u tri varijante na raspolaganju. Jedan od njih je QL-40, uređaj za praktičara za unutrašnju gradnju, npr za nivelaciju spuštenih stropova. Rotacijski laser QL-100 je osnovni model za profesionalce u građevinarstvu (za unutrašnju i vanjsku upotrebu). Uz veliki domet, automatski rad i samonivelirajuće funkcije uređaj ima u opciji i daljinski upravljač. Nivelir QL-200 je optimalan uređaj za visokogradnju i unutrašnju upotrebu. Jaka laserska zraka jasno vidljiva i na većim udaljenostima te veći domet odlike su ovog uređaja.
Za rotacijske lasere stoji na raspolaganju široki asortiman pribora (detektor, daljinski upravljač, stativ, laserske naočale, reflektirajuće ploće, montažni pribor). 

 

Ručni tahometri

Mjeračima broja okretaja  npr ručnim tahometrom TRM 1501 možete udobno mjeriti brzinu i broj okretaja i pomoću RS-232-sučelja prenijeti mjerne podatke na PC. Digitalni tahometri pogodni su za upotrebu u   preventivnim pregledima i održavanju strojeva i postrojenja. Uređaji  omogućavaju kontaktno i/ili beskontaktno mjerenje brzine i okretaja. Beskontaktno mjerenje slijedi pomoću isporučenih reflektirajućih naljepnica.

 

Senzori za temperaturu

 

Nudimo Vam standardne senzore: površinske, ubodne, za tekućine, kao i specijalne senzore: za naljepljivanje, folije, za uvrtanje, fleksibilne senzore... Obratite pažnju na kombinacije materijala i mjerna područja temperaturnih senzora. Pomoću termoelemenata možete ispitivati i mjeriti u svim industrujskim procesima, na mašinama i postrojenjima.

 

Spremnici podataka ( Datalogeri )

Spremnike podataka za prikupljanje mjernih vrijednosti raznih parametara naći ćete u našoj ponudi. Među ovima su i nepromočivi modeli. Na raspolaganju stoji za svaki uređaj odgovarajući Windows-software. Parametriranje  Datalogera je vrlo jednostavno. Uređaji serije H8 nude Vam  mogućnost prikupljanja podataka i za vrijeme dužeg perioda  (1 godina). Izdvajamo uređaj Hotbox. Sa ovim uređajem možete istovremeno koristiti različite senzore i njime mjeriti npr. temperaturu, tlak, brzinu vjetra.... U našoj ponudi ćete naći takođe i klasične uređaje sa integrisanim spremnikom podataka. 

 

Stetoskopi

 

Elektronski stetoskop razvijen je za pomoć pri lociranju izvora vibracija ležajeva i kod strojeva te je izvanredno jednostavan za upotrebu pri osluškivanju mehaničko generiranih zvukova pri zadacima kontrole,  za standardne provjere razine buke kao i preventivne preglede u svrhu izbjegavanja havarije. Izlazni signal se može snimiti na kasetofon u svrhu kasnije analize ili kao referencija za buduće usporedbe.

 

Stroboskopi 

 

Stroboskope za mjerenje broja okretaja, brzine i frekvencije poznatih proizvođača  naći ćete u našoj ponudi. Neki od stroboskopa imaju napajanje iz baterije ili akumulatora te su lagani i udobni za rukovanje. Stroboskopi iz serije Beacon imaju vrlo veliki intenzitet svjetla od 1374 luxa na udaljenosti od pet metara.
Frekvencija je kod svih stroboskopa kontinuirano podesiva. Primjenu nalaze u svim područjima industrije za mjerenje frekvencije okretaja na rotirajućim dijelovima (preventivno održavanje). Ručni stroboskopi su povoljna alternative online-sistemima jer nude brze rezultate i puno su jeftiniji. Za rukovanje ponuđenim stroboskopima nije potrebno specijalno poznavanje tematike. To su uglavnom uređaji za praktičare na terenu.

 

Turbidimetar

 

Turbidimetre za mjerenje mutnoće tekućina i vodenastih otopina naći ćete u našem programu. Uređaji za vodu mjere infracrvenom metodom ili pomoću USEPA mjerne tehnike.
Turbidimetri prikazuju mutnoću u FTU (Formazine Turbidity Unit), koja je identična sa NTU (Nephelometric Turbidity Unit). Turbidimetri se često koriste za ispitivanje pitke vode.

 

Vage

 

Vage u mnogim varijantama: industrijske vage, laboratorijske vage, precizne vage, stolne vage itd.
Sve vage sadrže svojstva i opremu koji su potrebni za brzo i pouzdano vaganje (garancija iznosi 12 mjeseci). Mnoge vage nude mogućnost prijenosa podataka na PC / analizu na PCu., brojanje komada, funkciju doziranja...
Isporučene vage su kalibrisane i mogu prema želji biti opremljene sa DKD-certifikatom. U ponudi imamo: analitičke, apotekarske, baždarne, vage za domaćinstvo, dozirne vage, džepne, industrijske, karatne vage, kompaktne, kranske vage, laboratorijske vage, multifunkcionalne, nepromočive, opružne, podne vage, platformske, precizne, stolne, školske, vage za burad, vage za mjerenje vlage, vage za masu površine, vage za pakete, za palete, za papir, za životinje, sa softwareom, sa stalkom, za brojanje, viseće vage, zlatarske vage,...

  copyright 2008 AMT-METRIKS. All rights reserved. www.design.ba